Een nieuwe houten vloer in 5 stappen

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten als u een nieuwe houten vloer wilt. In 5 stappen zijn de belangrijkste uitgelegd.

1. Ruimte – de ondervloer is bepalend voor de manier van leggen. In het algemeen moeten vloeren in grote ruimtes verlijmd worden. De materiaalkeuze is mede afhankelijk van de ondervloer die zich in de ruimte bevind. Let wel, in enkele woningen gelden geluidsnormen die speciale ondervloeren eisen. Houd ook rekening met vloerverwarming en of het als hoofd- of bijverwarming functioneert.

2. Vloer – De vloer kan bestaan uit massieve planken, lamelparket/duoplank of tapis. De massieve vloer bestaat uit planken van 20mm dik van de door u gekozen houtsoort. Lamelparket is een toplaag gecombineerd met vurenhouten latjes. Duoplank is een toplaag gecombineerd met een multiplex ondervloer. Een tapisvloer zijn planken met een dikte van 6-9mm die vaak gebruikt worden bij visgraat en Hongaarse punt.

3. Manier van leggen – Een houten vloer kan zwevend of verlijmd gelegd worden. Zwevend wil zeggen dat de vloer niet verlijmd is aan de ondervloer. Verlijmen is niets anders dan het lijmen van de vloer op de bestaande betonvloer (dit geldt voor duoplank). Massieve planken en tapis zijn verlijmd op zogenaamde broodjes die weer op de ondervloer liggen.

4. Houtsoort – Hout kan afkomstig zijn van een diversiteit aan soorten: eiken, grenen, essen, maple, bamboe, etc. Het ene houtsoort leent zich gemakkelijker voor bepaalde omgevingseisen dan andere (denk aan vloerverwarming).

5. Afwerking – De laatste stap is de afwerking van de houten vloer. De keuze bestaat uit olie, lak of hardwaxolie. Olie is mat, in vele kleuren beschikbaar en plaatselijk bij te werken. Lak bestaat uit meerdere lagen, is niet plaatselijk bij te werken en kan zowel mat als glanzend. Hardwaxolie is olie met was. De olie dringt het hout in en de was blijft er boven op. Ook deze behandeling is plaatselijk bij te werken.